26/6/12

Αίτηση ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης


Η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), συνιστά επακόλουθο μιας προβληματικής οικονομικής πολιτικής που βασίστηκε στη λιτότητα αντί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και ενός προβληματικού συστήματος λειτουργίας και εποπτείας των τραπεζών που τις οδήγησε σε κακές ενέργειες υψηλού ρίσκου και λανθασμένων προσδοκιών.

Οι όροι της δανειοδότησης θα αποτελέσουν το κυπριακό Μνημόνιο και το περιεχόμενο του δεν πρέπει να ναρκοθετεί την αναπτυξιακή προοπτική της Κύπρου, δεν πρέπει να θυματοποιεί τη μεσαία τάξη και δεν πρέπει να στοχοποιεί τους νέους. Οι υφεσιακές πολιτικές που επικράτησαν στη δημόσια συζήτηση δεν πρέπει να συνοψιστούν στο Μνημόνιο, επειδή κάτι τέτοιο θα βλάψει κατά πολύ την κυπριακή οικονομία και την κυπριακή κοινωνία.

Πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα σοβαρή μελέτη της εμπειρίας άλλων κρατών που εισήχθηκαν στο Μηχανισμό και εφάρμοσαν Μνημόνια ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και να μην καταλήξουμε σε ανάλογα προβληματικά αποτελέσματα. Η διαπραγμάτευση των όρων της δανειοδότησης δεν πρέπει να γίνει εν κρυπτώ και ερήμην της κοινωνίας των πολιτών. Είναι απαραίτητη η διενέργεια σοβαρού κοινωνικού διαλόγου ώστε να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση, ιδιαίτερα για τα μέτρα που θα επηρεάσουν του νέους, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη, η πολιτική της λιτότητας έχει πλήξει κατά πολύ τη νεολαία αφού έχουν μειωθεί οι μισθοί των νέων εργαζομένων, έχει μειωθεί η φοιτητική χορηγία, έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός για την παιδεία, έχουν μειωθεί τα κονδύλια για την έρευνα και έχει κλείσει το πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ η ανεργία πλήττει κατά κύριο λόγο τους νέους. Το Μνημόνιο δεν πρέπει να θυματοποιεί τους νέους και για να μην συμβεί αυτό πρέπει οι νέοι να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο.

Σημειώνουμε ότι στο παρελθόν η Κυβέρνηση λειτούργησε με τρόπο που απαξίωσε τον κοινωνικό διάλογο και αναμένουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα πράξει το ίδιο. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Κυβέρνηση απέκλεισε τη νεολαία από τη συζήτηση θεμάτων που την αφορούν και την επηρεάζουν. Αναμένουμε ότι σήμερα δεν θα επαναληφθεί η ίδια πρακτική.

Επίσης, η ΝΕΔΗΚ σημειώνει την ανάγκη για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, η οποία εκκρεμεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου