14/9/12

Συνταγή για περισσότερη ύφεση το προσχέδιο του Μνημονίου


Το προσχέδιο του Μνημονίου που η Τρόικα επέδωσε στην Κυβέρνηση αποτελεί συνταγή για περισσότερη ύφεση, αφού βασίζεται σε μια προσέγγιση που έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει.

Η δημοσιονομική λιτότητα, η εσωτερική υποτίμηση, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υποδομών αποτελούν παραμέτρους μιας λανθασμένης πολιτικής, που καθιστά την οικονομική κατάσταση πολύ χειρότερη για τα κράτη, για την κοινωνία, για το σύνολο των εργαζομένων και για την επιχειρηματικότητα.

Τα οριζόντια μέτρα λιτότητας όπως η κατάργηση του 13ου μισθού και η μείωση των συντάξεων, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις, καθώς και η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα όπως η ΑΤΑ και ο κατώτατος μισθός, θα μειώσουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, που θα επηρεαστεί περαιτέρω με την αύξηση των τελών των δημοσίων υπηρεσιών και τη μείωση των κοινωνικών παροχών. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή οριζόντιων φορολογιών που αφορούν την κατανάλωση με επιπρόσθετη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, του αλκοόλ και των καυσίμων, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, θα καταστήσουν το κόστος ζωής ακόμη ακριβότερο. Επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και δημοσίων υποδομών θα έχουν πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις για το κράτος και για την κοινωνία, χωρίς να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Η πρόσφατη διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει ότι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι καταστροφικά και οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας, σε μείωση της παραγωγικότητας, σε αύξηση των ελλειμμάτων, σε αύξηση του δημόσιου χρέους και σε σοβαρότερη επιδείνωση της οικονομίας, με μερικές στάσεις πληρωμών και αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας. Η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να μην υιοθετήσουν τέτοιου είδους πολιτικές, να προχωρήσουν σε πραγματικό κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να προωθήσουν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες να επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να λειτουργήσει αναπτυξιακά. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος θα βυθιστεί βαθύτερα στην ύφεση με ιδιαίτερα τραγικές συνέπειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου