15/11/12

Η ΝΕΔΗΚ καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους


Με αφορμή την συμπλήρωση 29 χρόνων από την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ΝΕΔΗΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την αποσχιστική αυτή ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που η ίδια η Τουρκία υπόγραψε εγγυόμενη την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας αποτελεί συνέχεια, αλλά και παράλληλα προσπάθεια νομιμοποίησης, των καταστροφικών αποτελεσμάτων του εγκλήματος της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αυθαίρετη αυτή ανακήρυξη ανεξαρτησίας πάνω σε μια περιοχή που κατείχετο παράνομα από μία άλλη χώρα, έγινε κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διαμελίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία  και δεν έγινε δεκτή από των  Ηνωμένα Έθνη, τα οποία καταδίκασαν την ενέργεια αυτή με τα Ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984, του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρώντας την νομικά άκυρη, ζητώντας έτσι την άμεση ανάκλησή της προτρέποντας παράλληλα όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν. Ακόμη και σήμερα όμως 29 χρόνια αργότερα η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί και να ευθυγραμμιστεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας, συνεχίζοντας να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», την ιδία ώρα που αγνοεί προκλητικά και επειδεικτικά την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Για εμάς στη ΝΕΔΗΚ το κυπριακό πρόβλημα, ήταν και παραμένει, θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. Επιδίωξη μας είναι η επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνιμη ιθαγένεια, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Μία λύση η οποία να είναι απόλυτα συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα προνωεί την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων υπό τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε σήμερα, για ακόμα μια φορά, κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να ασκήσουν επιτέλους τις απαιτούμενες πιέσεις στην Τουρκία με αδιαπραγμάτευτο στόχο την απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές  είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανατοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη σωστή του βάση και ανάδειξη του ως διεθνούς προβλήματος.

Καλούμε τον Κυπριακό λαό σε διαρκή εγρήγορση και διεκδικητική συμπόρευση προκειμένου να παραμείνει προσηλωμένος στον αντικατοχικό αγώνα της εθνικής μας επιβίωσης, με μοναδική επιδίωξη την απελευθέρωση της πατρίδας μας στα πλαίσια μιας δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου