9/11/08

Αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων από τις Εμπορικές Τράπεζες

Με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων των Εμπορικών Τραπεζών στην Κύπρο, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει τα εξής:

Κατά τις τελευταίες βδομάδες στην Κύπρο παρατηρήθηκε το παράδοξο φαινόμενο της συντονισμένης αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων των Εμπορικών Τραπεζών. Η παραδοξότητα γίνεται εντονότερη από το γεγονός της ταυτόχρονης διεθνώς συντονισμένης προσπάθειας για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη FED στις ΗΠΑ, τις Τράπεζες της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και πολλών άλλων χωρών. Αυτή η εξέλιξη είναι καταφανώς αρνητική για τους πολίτες, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις της Κύπρου και παρά τις παρούσες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, η αύξηση δεν μπορεί παρά να δημιουργεί εύλογες υποψίες για εκμετάλλευση της διεθνούς οικονομικής κατάστασης για κερδοσκοπία εκ μέρους των Εμπορικών Τραπεζών.

Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και τα νεαρά ζευγάρια είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Τα σπουδαστικά και τα στεγαστικά δάνεια, σε συνάρτηση με τα αυξανόμενα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις εξωφρενικές τιμές που διαμόρφωσαν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οι κατασκευαστικές εταιρίες τα τελευταία χρόνια, καθιστούν τους νέους της Κύπρου θύματα της όποιας μικρής ή μεγάλης, μεμονωμένης ή εκτεταμένης προσπάθειας κερδοσκοπίας.

Η κοινωνική ευθύνη των Τραπεζών είναι ουσιαστική τους υποχρέωση και στη δύσκολη αυτή συγκυρία οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και αν αυτό συνεπάγεται περιορισμό της κερδοφορίας τους για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι πολίτες δεν είναι αντικείμενα προς οικονομική αφαίμαξη και αυτού τους είδους η αντιμετώπισή κλονίζει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και δημιουργεί αλυσιδωτά κοινωνικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου