3/11/08

Αλλαγές στο περιεχόμενο του μαθήματος της Ιστορίας

Με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας της 1 Νοε. 2008 και του Υπουργού Παιδείας της 02 Νοε. 2008 σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος της ιστορίας, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

Οι αναφορές σε επικείμενες αλλαγές στο περιεχόμενο του μαθήματος της ιστορίας στη βάση της άρσης της λεγόμενης πολεμικής σχέσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στην καταγραφή λαθών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δημιουργούν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Εκ των πραγμάτων, γενεσιουργός αιτία της «πολεμικής σχέσης» και της έλλειψης επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου είναι η σταθερή επεκτατικότητα της Τουρκίας που κορυφώθηκε με την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, και όχι μεμονωμένες ενέργειες ή ψυχολογικοί λόγοι, έτσι μόνο με την αλλαγή της τουρκικής στάσης, με την άρση της κατοχής και την αποκατάσταση των πληγέντων της εισβολής θα εξομαλυνθούν πλήρως και λειτουργικά οι δικοινοτικές σχέσεις.

Ακόμη, η αναφορά σε πολίτες ή σύνολα πολιτών που πρέπει να φοβούνται επειδή κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης δεν συνδράμουν ωφέλιμα σε αυτή τη διαδικασία, εντείνει τις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθούν οι όποιες αλλαγές στο περιεχόμενο του μαθήματος της ιστορίας.

Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι η ιστορία δεν μπορεί να γράφεται κατά παραγγελία για να εξυπηρετήσει τρέχουσες πολιτικές αναγκαιότητες ή σκοπιμότητες αλλά οφείλει να αποτυπώνει την πραγματικότητα βασιζόμενη σε πραγματικά γεγονότα και πηγές. Η όποια προσπάθεια αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος της ιστορίας ορμάται και καθοδηγείται από συγκεκριμένες ιδεολογικές τοποθετήσεις ή προσεγγίζει την ιστορία από συγκεκριμένη οπτική γωνία, προσφέρει μόνο αναστάτωση στη σχολική κοινότητα και είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων στην αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου