25/6/09

Απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή φοιτητών με κριτήριο την επίδοση σε διεθνείς εξετάσεις

Η ΝΕΔΗΚ θεωρεί ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή φοιτητών με κριτήριο την επίδοσή τους σε διεθνείς εξετάσεις και οι σχετικές πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, δεν συμβάλουν θετικά στη συζήτηση για το θέμα των κριτηρίων εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια, τόσο σε σχέση με τη διαδικασία όσο και σε σχέση με την ουσία.

Διαδικαστικά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα και ενώ εκκρεμεί η ψήφιση κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου είναι πρωθύστερη και μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο ως εντασσόμενη σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από πλευράς της Συγκλήτου.

Επί της ουσίας, η απόφαση πλήττει το δημόσιο σχολείο και πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απεμπόληση της δεδομένης κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημαντικό τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Για τη ΝΕΔΗΚ, η ενίσχυση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου αποτελεί προτεραιότητα, όμως η αυτονομία δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, ούτε μπορεί να λειτουργεί σε δυσαρμονία με τη βούληση της κυπριακής κοινωνίας, συλλογικών οργανώσεων και του πολιτικού κόσμου.

Καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου να επανεξετάσει την απόφασή της και καλούμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου να είναι πιο προσεκτικός, ώστε να μην δημιουργεί εντάσεις μέσα από πατερναλιστικές τοποθετήσεις αλλά να συνεισφέρει στην προσέγγιση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου