19/6/12

Εκδήλωση ΝΕΔΗΚ Λεμεσού: "Ανεργία και Ανάπτυξη"



Η χώρα μας πλησιάζει την Ισπανία στην τελευταία θέση της λίστας.
Ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕΔΗΚ στη Λεμεσό, τόνισε ότι η ανεργία στους νέους έχει τόσο οικονομικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις.



Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας των νέων σε σύγκριση με το γενικότερο σύνολο των ανέργων στην Κύπρο, η οποία λόγω της κρίσης καλπάζει και ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης, έκρουσε ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΕΔΗΚ Λεμεσού προχθές βράδυ, με θέμα την ανεργία των νέων, o κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε σε μελέτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος παρουσιάζεται, το 2011, να καταγράφει μιαν από τις χειρότερες αναλογίες ανεργίας στους νέους, πλησιάζοντας στην τελευταία θέση την Ισπανία, στην οποία οι νέοι άνεργοι είναι τριπλάσιοι από τους άνεργους άνω των 25 ετών, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης θέλει τον αριθμό των άνεργων νέων να είναι διπλάσιος. Οι έρευνες, συμπλήρωσε, έχουν δείξει πως και σε μια οικονομική ισορροπία, το ποσοστό ανεργίας στους νέους παραμένει διπλάσιο σε σύγκριση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, «γι’ αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που έχουμε περισσότερη ανεργία στους νέους, αλλά πρέπει να είναι κάτι αναμενόμενο». 
«Κάτι δεν πάει καλά»
«Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει με λιγότερη επιτυχία το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, σε σχέση με τους ενήλικους», ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι η σημαντική αύξηση της αναλογίας των ανέργων στους νέους «δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά». Η μερική ανεργία στους νέους είναι αναπόφευκτη, συνέχισε, σημειώνοντας πως το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις είναι την «μακροπρόθεσμη ανεργία, αφού ξέρουμε από οικονομικές μελέτες ότι έχει επιπτώσεις πάνω στην παραγωγικότητα και στα εισοδήματα».
Για την αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεργίας, ο Κύπριος Νομπελίστας είπε πως χρειάζονται «σωστές πολιτικές» και ανέφερε ως παράδειγμα την επιχορήγηση θέσεων εργασίας, που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι κυβερνήσεις, αντί για ανεργιακά επιδόματα, επιχορηγούσαν εταιρείες για να απασχολούν τους νέους άνεργους. Εναλλακτική πρόταση, συμπλήρωσε, θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση από συγκεκριμένες φορολογίες, όσων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσλαμβάνουν άνεργους νέους.
Αιτία δυστυχίας
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ανέφερε, ακόμη, στην ομιλία του πως η ανεργία είναι η δεύτερη αιτία για να νιώθει δυστυχισμένος ο σημερινός άνθρωπος, ενώ πρώτη αιτία είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Επεσήμανε δε τη σημασία της πανεπιστημιακής μόρφωσης, η ζήτηση της οποίας αυξάνεται σε περιόδους ύφεσης, αφού σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, οι νέοι προτιμούν να επενδύσουν στη γνώση, παρά να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά εργασίας και να είναι άνεργοι. 
«Η λιτότητα στην εκπαίδευση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε όταν περνούμε περίοδο ύφεσης», είπε ο κ. Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση αυξάνει την παραγωγικότητα στους νέους, τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας και μειώνει το ποσοστό της ανεργίας, γι’ αυτό προτείνει, όπως είπε, την παροχή βοήθειας με στοχευμένα μέτρα προς τριτοβάθμιες σχολές, ώστε να μπορούν να δεχθούν περισσότερους φοιτητές.
«Ανάπτυξη δεν είναι τα μπετά»
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι η Κύπρος της έρευνας, της γνώσης και της δημιουργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της λιτότητας. «Ανάπτυξη δεν είναι τα μπετά και οι σιδεροκατασκευές. Ανάπτυξη είναι η επένδυση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας. Εκεί, δηλαδή, όπου η Κύπρος διαθέτει ποιοτικά συγκριτικό πλεονέκτημα», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου