20/6/12

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Απαραίτητη η αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων


Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων». Από τότε τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.


Το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό καθορίζεται από τη Συνθήκη  του 1951 ορίζει ότι πρόσφυγας χαρακτηρίζεται το άτομο εκείνο που δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιστρέψει στη χώρα του ή την περιοχή που κατοικούσε εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητος, κοινωνικής τάξεως ή πολιτικών πεποιθήσεων και λόγω του φόβου τούτου, δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να απολαύσει την περιουσία του. Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μόνο το 2011 42,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατέληξαν είτε ως πρόσφυγες (15.2 εκατομμύρια),  εσωτερικά εκτοπισμένοι (26,4 εκατ.), ή αιτούντες άσυλο (895.000).


Με αφορμή την Παγκόσμοια Ημέρα Προσφύγων η ΝΕΔΗΚ επαναδιακηρύσσει τη σταθερή προσήλωση της στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των προσφύγων ολόκληρου του πλανήτη. Απευθύνει παράλληλα κάλεσμα στην διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κυπρίων προσφύγων, που καταπατούνται και παραβιάζονται από την Τουρκία  και  τις στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις εδώ και 38 χρόνια. Η εισβολή και η κατοχή στη Κύπρο μετέτρεψαν περισσότερους από 170.000 Ελληνοκυπρίους σε πρόσφυγες, αριθμός που είναι τώρα μεγαλύτερος αν ληφθεί υπόψη η φυσική αύξηση του πληθυσμού και η συμπερίληψη των εκ μητρογονίας προσφύγων. Η αναγνώριση και η κατοχύρωση του δικαιώματος της επιστροφής όλων των προσφύγων, της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης και της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος στην περιουσία, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τις βασικές αρχές μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου