8/11/12

Σειρά Κινηματογραφικών Προβολών: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Η ΝΕΔΗΚ διοργανώνει Σειρά Κινηματογραφικών Προβολών με τίτλο ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, από τις 14 έως τις 28 Νοεμβρίου 2012, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τα ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται κάθε Τετάρτη, στις 19:30, στο Cinestudio και την κάθε προβολή θα ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και συντελεστών παραγωγής τους. 

Βασικό μήνυμα της Σειράς Προβολών είναι η σημαντικότητα της γνώσης και της κριτικής σκέψης για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή τη διαδικα

σία, ο κινηματογράφος, και ειδικότερα το ντοκιμαντέρ, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο μεταφοράς ιδεών που οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να αξιοποιούν δημιουργικά.

Στα πλαίσια της Σειράς Προβολών θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ του Στέλιου Κούλογλου, ΚΑΤΑΣΤΡΟΪΚΑ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη, και ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΚΙΝΓΚΣ του Γιώργου Αυγερόπουλου.

-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-


14 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου
[Συζήτηση με το Δρ Νίκο Περιστιάνη, Πρόεδρο του ΔΣ Πανεπιστημίου Λευκωσίας]
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ένας ακήρυχτος πόλεμος, που πρέπει να παραμείνει μυστικός, έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διεξάγεται από μια χούφτα τραπεζιτών και πολιτικών που κυβερνούν τον κόσμο περιφρονώντας τη δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο του πεδίου δοκιμών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια οχταμελής ομάδα- που θυμίζει τα δεσποτικά πολίτμπιρο της Σοβιετικής Ένωσης- ρίχνει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και διορίζει νέους της αρεσκείας της. Την ονομάζουν ομάδα της Φρανκφούρτης γιατί δημιουργήθηκε στην Όπερα της πόλης, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε ένα από τα μέλη της ομάδας…


21 Νοεμβρίου 2012
ΚΑΤΑΣΤΡΟΪΚΑ

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου, Κατερίνα Κιτίδη
[Συζήτηση με το Δρ. Λεωνίδα Βατικιώτη, Υπεύθυνο Επιστημονική Επιμέλειας του ΚΑΤΑΣΤΡΟΪΚΑ.]
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η ομάδα της Καταστρόικα ταξιδεύει σε αρκετά σημεία του πλανήτη συλλέγοντας εικόνες, πληροφορίες και υλικό για τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθήθηκαν στις πιο αναπτυγμένες χώρες της γης. Η διαδικασία ακολουθεί πάντα τα ίδια ακριβώς βήματα: Αρχικά οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ξεκινούν μια άγρια επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπεύθυνοι για όλα τα οικονομικά δεινά της χώρας. Ο μύθος του υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα συχνά βασίζεται στη διαστρέβλωση στοιχείων από οργανισμούς που στηρίζονται (σε) και στηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα συγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί εγκαταλείπονται συνειδητά στη μοίρα τους, εξοργίζοντας τους πολίτες με την αναποτελεσματικότητά τους. Και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πώληση ακόμη και των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών σε ένα κλάσμα της αξίας τους.


28 Νοεμβρίου 2012
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΚΙΝΓΚΣ

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
[Συζήτηση με το Δρ. Μιχάλη Ατταλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.]
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το 2008 η Ισλανδία ήρθε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή. Οι τρεις τράπεζές της κατέρρευσαν συμπαρασύροντας στο γκρεμό όλη την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.Τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, η Ισλανδία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η ανεργία μειώνεται, η ανάπτυξη βρίσκεται περίπου στο 2,5%. Ωστόσο για να γίνει αυτό, μπήκαν σε εφαρμογή ανορθόδοξοι χειρισμοί, τελείως διαφορετικοί από αυτούς που επιβάλλει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. σε χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Χειρισμοί που πολλές φορές έφεραν τη χώρα αντιμέτωπη με τη Διεθνή Κοινότητα και τις αγορές. Πλέον ακόμα και το Δ.Ν.Τ. παραδέχεται πως η διαφορετική διαχείριση της κρίσης από τους Ισλανδούς έφερε καρπούς. Πώς τα κατάφεραν οι απόγονοι των Βίκινγκς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου