18/12/08

Μείωση στρατιωτικής θητείας - τα ευχάριστα δεν είναι πάντα ωφέλιμα

Η ΝΕΔΗΚ έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και τη διαφύλαξη της ασφάλειας του τόπου. Θεωρούμε ότι η υπευθυνότητα μας ως νέοι Κύπριοι πολίτες επιβάλει την προσμέτρηση του στοιχείου που καταγράφουμε ως προϋπόθεση, ώστε η προσέγγιση μας να μην είναι περιορισμένη στο ατομικό όφελος, αλλά προς το κοινό καλό.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας από τους 25 στους 24 μήνες είναι ευχάριστη για τους νέους της Κύπρου, όμως τα ευχάριστα δεν είναι πάντοτε ωφέλιμα.

Μέσα από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της 17 Δεκ. 2008, αναφέρεται ότι η μείωση του ενός μήνα θα έχει άμεση εφαρμογή, δεν εντάσσεται σε κανένα ευρύτερο σχεδιασμό και δεν συνοδεύεται με κανένα αντισταθμιστικό μέτρο που να καλύπτει το κενό που θα παρουσιαστεί. Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Ιούλιο οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες θα βρίσκονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και οι απολυόμενοι στρατιώτες θα έχουν ήδη συμπληρώσει τη θητεία τους. Έτσι, σε αυτό το διάστημα οι στρατιωτικές μονάδες θα είναι επανδρωμένες μόνο κατά το ήμισυ.

Κρίνουμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν ανταποκρίνεται στην προϋπόθεση για διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και δεν διαφυλάσσει την ασφάλεια του τόπου, ενώ εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την εξαγγελία της απόφασης χωρίς την ταυτόχρονη παρουσίαση των μέσων που θα την καταστήσουν λειτουργική.

Τέλος, σημειώνουμε ότι 30 ημέρες λιγότερης θητείας είναι θετικό γεγονός για κάθε εθνοφρουρό, αλλά πολλές χιλιάδες λιγότεροι εθνοφρουροί για 30 ημέρες είναι πολύ σημαντικότερο γεγονός και σίγουρα όχι θετικό για το σύνολο των πολιτών, ιδιαίτερα των κατοίκων των ακριτικών περιοχών.

[Η ΝΕΔΗΚ ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας για συζήτηση του θέματος από την 14 Νοε. 2008 και αναμένουμε να καθοριστεί σύντομα ημερομηνία συνάντησης].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου