30/1/09

Ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς για εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο το 1974

Με αφορμή τις εξελίξεις σε σχέση με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου που αφορούν τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στην Κύπρο το 1974, η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει τα εξής:

Η ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς προστίθεται σε σειρά αναφορών και στοιχείων που επιβεβαιώνουν την έκταση της τουρκικής βαρβαρότητας και θηριωδίας σε βάρος του Κυπριακού λαού. Στο παρελθόν ο ίδιος ο Ραούφ Ντεντκτάς έχει δηλώσει δημόσια ότι πολλοί αγνοούμενοι δολοφονηθήκαν από Τουρκοκύπριους ατάκτους, παραδεχόμενος το γεγονός της εκτέλεσης αιχμαλώτων και επιβεβαιώνοντας προκαταβολικά την παρούσα ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς, όμως πλέον προστίθεται η παραδοχή της πραγματικής εμπλοκής της Τουρκίας.

Η νέα μαρτυρία αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και οι προσπάθειες να ανασκευαστούν τα λεγόμενα του Ολγκάτς καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αναδείξει, αρμοδίως και συντεταγμένα, τις ευθύνες της Τουρκίας, τις ευθύνες όσων ενέχονται σε εγκλήματα πολέμου και τις ευθύνες όσων γνωρίζουν πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένων τις οποίες κρατούν διαχρονικά μακριά από τη δημοσιότητα.

Η ΝΕΔΗΚ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση, τις ενέργειες της Γενικής Εισαγγελίας και την ενεργοποίηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού μόνο με την καθολική ενότητα του πολιτικού κόσμου και την ενεργό συμμετοχή των θεσμικών οργάνων μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η εξέλιξη για την υπόθεση της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και της τιμωρίας των ενόχων για εγκλήματα πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου