6/2/09

Συνάντηση αντιπροσωπίας της ΝΕΔΗΚ με τον Υπουργό Άμυνας

Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας της Γενικής Γραμματείας της ΝΕΔΗΚ με τον Υπουργό Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα, η οποία ζητήθηκε από τη ΝΕΔΗΚ με επιστολή που αποστάληκε στον Υπουργό στις 14 Νοεμβρίου 2008. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα της επικείμενης αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και της σκοπούμενης μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε την αντιπροσωπία της ΝΕΔΗΚ για πτυχές του περιεχομένου της διαδικασίας της αναδιοργάνωσης και τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί η στρατιωτική θητεία στους 19 μήνες. Η ΝΕΔΗΚ εξέφρασε σαφή υποστήριξη προς την προοπτική μείωσης της στρατιωτικής θητείας, προβάλλοντας ως προϋποθέσεις τη διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, τη διαφύλαξη της ασφάλειας του τόπου και την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης των νέων.

Μέσα από τη συζήτηση με τον Υπουργό Άμυνας αλλά και μέσα από προηγούμενες ενημερώσεις, διαπιστώθηκε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ΝΕΔΗΚ δεν πληρούνται σε βαθμό που να επιτρέπει την έκφραση θετικής άποψης για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες στην Εθνική Φρουρά.
Συγκεκριμένα:
• Ενώ για τον όλο σχεδιασμό απαιτείται σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.
• Προγραμματίζεται η αξιοποίηση πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων οπλικών συστημάτων.
• Μειώνεται στο ελάχιστο η οροφή της στελέχωσης της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα τη δημιουργία εύθραυστης κατάστασης.
• Μειώνεται ουσιαστικά η δύναμη της εφεδρείας της Εθνικής Φρουράς.
• Εγκαταλείπεται μεγάλος αριθμός φυλακίων της Εθνικής Φρουράς με κίνδυνο την αρνητική αλλαγή του σημερινού στρατιωτικού status quo.
• Η περιοδική επάνδρωση των φυλακίων και η αντικατάσταση των στρατιωτών με κάμερες θα πλήξει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών των ακριτικών περιοχών.
• Η προοπτική της αντικατάστασης των στρατιωτών με ΟΒΥ (Οπλίτες Βραχείας Υποχρέωσης) είναι μία ευσεβής προσδοκία ενώ η αύξηση των ΕΠΥ (Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης) είναι επίσης προβληματική αφού ο θεσμός ήδη αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων και ήδη υπάρχει τεράστιος αριθμός ελλείψεων.
• Η εισαγωγή δύο σειρών κατάταξης θα αδικήσει πάρα πολλούς νέους και θα τους προσφέρει ένα άδωρο δώρο έξι μετέωρων μηνών που δεν θα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά.
• Ελλοχεύει ο κίνδυνος διεύρυνσης του φαινομένου της φυγοστρατίας, κάτι που θα επιβαρύνει επιπλέον τους κανονικά υπηρετούντες, αφού θα έχουν ελάχιστες εξόδους λόγω των αυξημένων καθηκόντων.

Η ΝΕΔΗΚ υποστηρίζει πλήρως τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Δημοκρατικού Κόμματος στον τομέα της Άμυνας, αφού μέσα από τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση του ΔΗΚΟ διαφυλάσσεται η Εθνική Φρουρά και ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τους κινδύνους που δημιουργούνται. Επιπλέον, στη βάση των αποφάσεων του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η ΝΕΔΗΚ εισηγείται τα εξής:
• Επανεξέταση και επανασχεδιασμός της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς στη βάση των πραγματικών επιχειρησιακών και λειτουργικών αναγκών της άμυνας και της ασφάλειας του τόπου.
• Θεσμική συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της απαραίτητης εθνικής ομοψυχίας μέσα από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
• Εξέταση της προοπτικής μείωσης της στρατιωτικής θητείας σύμφωνα από την πρόοδο της υλοποίησης της αναδιοργάνωσης, του εκσυγχρονισμού και του καλύτερου εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, στη βάση της πρακτικής διαπίστωσης της δυνατότητας επιχειρησιακής λειτουργίας με αριθμητικά ολιγότερη στελέχωση.
• Πλήρης εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης των στρατιωτών ώστε ο χρόνος παραμονής εντός του στρατοπέδου να είναι χρήσιμος για τη βελτίωση της ποιότητας του στελεχιακού δυναμικού της ΕΦ.
• Εισαγωγή προγραμμάτων ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των εθνοφρουρών εντός του στρατοπέδου με την παροχή δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος.
• Άμεση βελτίωση των υποδομών διαβίωσης των εθνοφρουρών και των δυνατοτήτων πρόσβασης στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο στα στρατόπεδα.
• Άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών ουσιαστικής αύξησης των διανυκτερεύσεων και των υπηρεσιακών εξόδων των εθνοφρουρών κατά τα διαστήματα που δεν βρίσκονται σε υπηρεσία, ώστε η θητεία στην Εθνική Φρουρά να μην αποκόπτει τους νέους από το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.
• Αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν πρόσληψη ΕΠΥ και ΟΒΥ, χρηματοδότηση περιοδικής εργασίας και χρηματοδότηση προγραμμάτων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για ουσιαστική αύξηση του επιδόματος των εθνοφρουρών στα όρια του κατώτατου μισθού, καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
• Σχεδιασμός εκστρατείας διαφώτισης για περιορισμό του φαινομένου της φυγοστρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου