19/1/09

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τον Εθνάρχη Μακάριο

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις ατυχείς αναφορές του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στα πλαίσια του μηνύματος για την ημέρα μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου. Συγκεκριμένα, η αναφορά σε «παράνομες και εξτρεμιστικές ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις» που προκάλεσαν αιματηρές περιπέτειες και δικοινοτικές συγκρούσεις» κρίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα προβληματική και προσβάλλουσα την ιστορική πραγματικότητα.

Οι παράνομες τουρκοκυπριακές οργανώσεις είναι πολύ γνωστές στον κυπριακό λαό, λειτουργούσαν κατευθυνόμενες και εξοπλιζόμενες από την Άγκυρα και βρίσκοντας σε αντιπαράθεση με την επίσημη και νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παράνομες τουρκοκυπριακές οργανώσεις δεν βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με αντίστοιχες ελληνοκυπριακές οργανώσεις αλλά με την κυβέρνηση του κράτους που η Τουρκία διαχρονικά επεδίωκε να καταλύσει. Οι παράνομες και εξτρεμιστικές ελληνοκυπριακές οργανώσεις εμφανίστηκαν και έδρασαν σε μεταγενέστερη περίοδο, έχοντας τον ίδιο στόχο που ήταν η πολεμική εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον κατευθύνονταν από τα ίδια κέντρα του εξωτερικού.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε με το λόγο του να μην εισάγει καινοφανείς θεωρίες που αλλοιώνουν τα ιστορικά γεγονότα, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τροποποίηση του περιεχομένου του μαθήματος της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου