15/7/12

15 Ιουλίου: Η ΝΕΔΗΚ καταδικάζει το Πραξικόπημα


Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο, η ΝΕΔΗΚ καταδικάζει το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που άνοιξε διάπλατα την πόρτα στον Αττίλα  και προκάλεσε στον τόπο μας τη μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας του αφού σήμερα, 38 χρόνια  μετά, η συνεχιζόμενη προσφυγιά και κατοχή εξακολουθούν να υφίστανται.

Για να φτάσουμε στην προδοσία του πραξικοπήματος υπήρχαν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν αναλάβει της ευθύνες τους. Του πραξικοπήματος προηγήθηκε η τρομοκρατική δράση της ΕΟΚΑ Β’ , που αποσταθεροποίησε την πολιτική κατάσταση και επεδίωκε την κατάλυση του κράτους. Ακόμα και στην περίοδο του μεταπραξικοπήματος, και παρά την τουρκική εισβολή, τα ακραία στοιχεία εξακολούθησαν να προωθούν την αποσταθεροποίηση και την τρομοκρατία. Η ανάληψη των ευθυνών από τους υπαίτιους, όπως αυτές άλλωστε περιγράφονται και αναλύονται στο πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον φάκελο της Κύπρου, είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη της επιδιωκόμενης ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι επίσης σημαντική ώστε οι ακρότητες και η βία να λειτουργούν ως παράδειγμα προς αποφυγήν, χωρίς ελαφρυντικά υπό το πρίσμα της λήθης.
Όμως, την ίδια περίοδο υπήρξαν και αυτοί που μπροστά στην έσχατη προδοσία όρθωσαν το ανάστημα τους, για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της,  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η ΝΕΔΗΚ τιμά τους αγώνες των ηρωικών μαχητών της αντίστασης, των δημοκρατικών αντιστασιακών, οι οποίοι παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Σήμερα, η δημοκρατική αντίσταση πρέπει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ενίσχυσης του δικού μας αγώνα για αποτύναξη του συνεχιζόμενου Τουρκικού ζυγού και απελευθέρωση της πατρίδας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου