5/7/12

Προεδρικές Εκλογές: Απαραίτητη η κατάθεση καθαρής πρότασης του ΔΗΚΟ

Ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013, η ΝΕΔΗΚ αξιολόγησε την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση και τα τρέχοντα πολιτικά δεδομένα, καταλήγοντας στην ανάγκη για κατάθεση καθαρής πολιτικής πρότασης του ΔΗΚΟ προς την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η ΝΕΔΗΚ θεωρεί ότι οι σοβαρές πολιτικές αποκλίσεις με τους υφιστάμενους προεδρικούς υποψηφίους (Νίκο Αναστασιάδη, Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα) εμποδίζουν την υποστήριξή τους από το ΔΗΚΟ, ότι η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην εκτελεστική εξουσία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αυτοσκοπός, ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης του ΔΗΚΟ ως βάσης διαλόγου με την κοινωνία, και ότι η αυτόνομη κάθοδος του ΔΗΚΟ στις Προεδρικές Εκλογές αποτελεί επιλογή συνέπειας και ευθύνης, που πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά.

Παρά την προσπάθεια του ΔΗΚΟ για διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών εθνικών συναινέσεων ώστε η χώρα μας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν εποικοδομητικά, προχωρώντας σε πεπερασμένες πολιτικές επιλογές. Παράλληλα, η  προσπάθεια σύναψης πολιτικών συνεργασιών με επίκεντρο τον ενδιάμεσο χώρο δεν τελεσφόρησε, παρά τη θετική βούληση του ΔΗΚΟ.

Σήμερα, το ΔΗΚΟ οφείλει να διαμορφώσει, και όχι να ακολουθήσει, τις πολιτικές εξελίξεις, αξιοποιώντας το διακριτό πολιτικό ρόλο που έχει ως κεντρώο κόμμα. Το ΔΗΚΟ οφείλει να  επαναλάβει το διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τον ενδιάμεσο χώρο, στη βάση καθαρής πολιτικής πρότασης και ετοιμότητας για αυτόνομη εκλογική παρουσία. Ο ρυθμιστικός και πρωταγωνιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ δεν είναι εκλογοκεντρικός αλλά πολιτικός, και πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά.

[Το πλήρες κείμενο της σχετικής απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΝΕΔΗΚ (3/7/2012), έχει σταλεί στην ηγεσία του ΔΗΚΟ και έχει κοινοποιηθεί στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ αναμένεται η σύγκλιση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ για περαιτέρω ενημέρωση, συζήτηση και λήψη αποφάσεων.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου